2009: un an nefast pentru piaţa de capital

Februarie 2, 2010 § Lasă un comentariu

Interviu pentru ECOnomist.

Anul 2009 va rămâne printre cei mai răi din istoria pieţei de capital din Republica Moldova. Doar în primii doi ani de existenţă a Bursei d

autor: Ion CHIŞLEA, ECONOMIST

Anul 2009 va rămâne printre cei mai răi din istoria pieţei de capital din Republica Moldova. Doar în primii doi ani de existenţă a Bursei de Valori rulajul bursier a fost mai mic decât în acest an, în anul 1995 când bursa şi-a lansat activitatea la sfârşit de an şi  în  1996, când volumul tranzacţiilor bursiere s-a cifrat la 11.5 mil. lei sau 2.5 mil. dolari potrivit cursului de atunci al leului. În 2009 rulajul a ajuns la aproximativ 140 mil. lei sau circa 10 mil. USD acest volum fiind mai mic şi faţă de cel din 1997, când a constituit 178 mil. lei.

Criza a redus drastic interesul investitorilor pentru valorile mobiliare ale societăţilor moldoveneşti, dar trebuie luate în calcul şi multiplele disfuncţionalităţi ale pieţei valorilor mobiliare, care aşa şi n-a devenit pe parcursul anilor un instrument eficient de finanţare a economiei reale.

În ultimul timp tot mai insistent este acreditată ideea că actuala criză, pe lângă multitudinea de efecte negative, ar avea şi unul destul de pozitiv, cea de a oferi oportunităţii pentru însănătoşirea mediului de afaceri. Ar fi oare valabilă această idee şi pentru piaţa noastră de capital? Cum apreciază experţii evoluţia pieţei de capital în anul 2009 şi care sunt prognozele pentru 2010?

Natan Garştea, director al Agenţiei de Rating şi Estimare Estimator-VM:

„Criza mondială nu a afectat direct piaţa noastră de capital”

Criza mondială nu a afectat la modul direct piaţa noastră de capital, datorită faptului că interconexiunile acesteia cu pieţele internaţionale sunt practic inexistente. Oricum, ea a fost afectată prin intermediul altor mecanisme:

  • plecarea de pe piaţă a investitorilor străini de portofoliu. Dacă în 2007 creşterea spectaculoasă a indicilor bursieri s-a datorat în special procurării de către aceştia a acţiunilor băncilor din Moldova, la finele lui 2008 şi în 2009 majoritatea investitorilor au fost preocupaţi de starea lucrurilor de pe pieţele lor de bază. Astfel, mulţi dintre ei au părăsit piaţa moldovenească (ea fiind percepută ca o piaţă cu un nivel foarte sporit de risc), alţii chiar dacă nu au părăsit piaţa, au încetat să mai procure valori mobiliare. Ca urmare, a scăzut cererea şi a crescut oferta, ceea ce inevitabil a dus la diminuarea preţurilor;
  • diminuarea remitenţelor de peste hotare. Deşi remitenţele  nu aveau un rol important pe piaţa valorilor mobiliare (din păcate), oricum, o parte de bani erau investiţi în valori mobiliare cu lichiditate înaltă (de regulă, tot acţiuni bancare). Ca urmare a diminuării fluxului de remitenţe, a scăzut şi cererea pe piaţă;
  • totuşi, factorul de bază ce a afectat piaţa noastră de capital a fost transmiterea crizei prin economia reală. Criza a fost resimţită de exportatori (diminuarea volumelor din cauza problemelor cu care se confruntă partenerii străini), de importatori (după diminuarea remitenţelor, a scăzut drastic consumul intern, care era alimentat în special din importuri). Aceasta a afectat atât volumul de lichidităţi pe piaţă, cât şi atractivitatea multor companii autohtone.

Este dificil de a face unele prognoze, odată ce evoluţia crizei depinde în mare parte de factorul extern. Oricum, odată cu depăşirea crizei, cred că putem aştepta o relansare a raliurilor bursiere pentru unele companii autohtone. Un alt factor important este instalarea stabilităţii politice în ţară, după evenimentele din aprilie 2009 şi declanşarea crizei politice, investitorii străini au stopat toate proiectele aflate în faze iniţiale.

Am afirmat în repetate rânduri că văd două posibilităţi principale pentru relansarea pieţei de capital de la noi: liberalizarea amplă a pieţei şi trecerea de la valori mobiliare de proprietate (acţiuni) la titluri de credit (obligaţiuni). Ambele măsuri vor putea simplifica mult operaţiunile pe piaţă şi îi vor da un suflu nou.  Studiile noastre arată că cantitatea de valori mobiliare aflate în circulaţie liberă pe piaţă se reduce de la un an la altul, ceea ce diminuează potenţialul pieţei de capital. E şi firesc, fără emisiuni noi de valori mobiliare, volumele pieţei vor scădea de la un an la altul.

Ghenadie Bacaliuc, director al companiei de brokeri Broker-MD:

„Relansarea va veni de la sectorul real al economiei”

Evoluţia pieţei de capital depinde în mod direct de situaţia din sectorul real al economiei. Odată ce societăţile pe acţiuni au anunţat cifre de afaceri mai mici interesul investitorilor faţă de valorile mobiliare emise de acestea a scăzut, ceea a dus implicit la scăderea capitalizării pieţei, lichidităţii acesteia.

Relansarea pieţei de capital va veni de la sectorul real al economiei. Evoluţia pieţei în anul 2010 va depinde în mare măsură de semnalele date de economiile principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, de indicatorii macro şi microeconomici anunţaţi de BNM şi Biroul Naţional de Statistică, de stabilitatea politică internă şi evoluţia relaţiilor Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale şi donatorii externi.

Este ştiut faptul că avem o piaţă de capital cu o lichiditate foarte scăzută, ceea ce face practic imposibilă exercitarea de către aceasta a funcţiei de mobilizare a capitalului liber şi orientarea acestuia spre sectoarele economiei cu un randament mai înalt. Sporirea investiţiilor prin atragerea capitalului pe termen lung în societăţile comerciale ar permite retehnologizarea şi creşterea competitivităţii acestora. Pe această cale au mers economiile ţărilor ce au înregistrat creşteri stabile şi de durată, ce s-a reflectat şi asupra bunăstării cetăţenilor acestora. În acest context a-şi evidenţia necesitatea schimbării accentelor în activitatea instituţiilor statului care efectuează reglementarea şi supravegherea pieţei de capital şi anume, prin stabilirea unor indicatori-ţintă ai pieţei (capitalizarea pieţei, lichiditatea pieţi) şi crearea condiţiilor ce ar permite atingerea acestora.

Sorin Hadârcă, expert financiar independent:

„Piaţa valorilor mobiliare va stagna în continuare”

Rulajele mici pe piaţa valorilor mobiliare reflectă în mare măsură criza economică prin care trece Republica Moldova. Nu este un secret faptul că tonul activităţilor pe piaţa de capital este dat de fluxul investiţiilor străine în economia naţională, care în 2009 au fost quasi-inexistente. O scădere analogică s-a înregistrat şi pe piaţa creditelor bancare, prin urmare, avem dovada faptului că situaţia amintită nu reflectă tendinţe specifice doar al acestui segment al pieţei.

Cu gândul la 2010, aş menţiona următorul fapt. Costul real al creditelor bancare s-a dublat din contul faptului că ratele nominale ale dobânzii au rămas la nivelul anterior crizei în timp ce nivelul general al preţurilor s-a diminuat. În consecinţă, creditele bancare sunt relativ „scumpe” ceea ce, din punct de vedere teoretic, ar avantaja sursele de finanţare alternativă, de exemplu emisia de obligaţiuni. Am remarcat dinadins caracterul „teoretic” al acestei prognoze, deoarece din punct de vedere practic, sunt sigur că această „oportunitate” nu se va fructifica, dat fiind caracterul ne-prietenos al reglementărilor din domeniu.

Mărimea taxelor de reglementare percepute de Comisia Naţională a Pieţei Financiare nu este impedimentul cel mai important. Condiţiile excesiv de complicate ale emisiei de obligaţiuni către public, lipsa instituţiilor financiare specializate în domeniul activităţilor de underwriting sunt alte impedimente majore.

Prin urmare, consider că piaţa valorilor mobiliare va stagna în continuare, cel puţin în prima jumătate a anului 2010. Perspectivele pentru cea de-a doua jumătate a anului depind în mare măsură de prestaţia Republicii Moldova la capitolul Doing Business care, în eventualitatea fructificării reformelor iniţiate la moment, ar putea da un semnal pozitiv pentru investitorii străini.

Dacă ne punem ca obiectiv transformarea pieţei de capital într-o alternativă viabilă pieţei creditelor bancare, este crucială modernizarea Bursei de Valori.  În forma în care o aflăm astăzi, investitorii (străini şi autohtoni) se confruntă cu o instituţie anemică, învechită şi netransparentă. Avantajul competitiv oferit de faptul că taxele de reglementare sunt mai mici pentru tranzacţiile efectuate pe piaţa bursieră în comparaţie cu cele efectuate pe piaţa extrabursieră nu s-au soldat cu nişte servicii mai calitative. Cu regret, din punct de vedere al serviciilor oferite, Bursa de Valori seamănă perfect cu serviciile prestate de instituţiile statale, deşi nu e cazul, ea fiind o instituţie privată care se autoreglementează. Tendinţa mondială este ca tranzacţiile bursiere să deruleze în timp real, în condiţii de maximă siguranţă şi transparenţă, în timp ce în Republica Moldova tranzacţiile au loc „cu uşile închise”. În concluzie, cred că sunt necesare reforme durabile pe două direcţii: a) liberalizarea cadrului de reglementare a tranzacţiilor bursiere; şi b) modernizarea instituţională a bursei.

Reclame

Tagged: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading 2009: un an nefast pentru piaţa de capital at Economistul.

meta

%d blogeri au apreciat asta: