Banii nu aduc fericire din punct de vedere macroeconomic

iunie 4, 2009 § Lasă un comentariu

Republica Moldova nu străluceşte în clasamentele mondiale din punct de vedere al Produsului Intern Brut per capita şi nici măcar din punct de vedere a Indicelui Dezvoltării Umane. În comparaţie cu ţările europene, nici n-are rost să discutăm: eticheta de cea mai săracă ţară din Europa este lipită bine de imaginea ţării.

Totuşi, există o zicală care spune că banii nu aduc fericire. Se pare că acest lucru este cunoscut pe mapamond căci, iată, că în 1972 regele Bhutanului Jigme Singye Wangchuck vine cu ideea năstruşnică de a-şi măsura performanţa politicilor economice nu în termeni de Produs Intern Brut, ci în termeni de Fericire Naţională Brută. Ideea, deşi controversată din punct de vedere politic, nu este lipsită de sens. Dat fiind că avuţia este determinată de cantitatea de efort care se aplică pentru a o dobândi, fericirea poate fi privită drept funcţie cost-beneficiu.

Expresia rusească „рай в шалаше” (paradis în colibă) se pretează foarte bine acestei descrieri. Un pescar mexican care întâmpină răsăritul soarelui într-o barcă, prinde suficient peşte cât să-şi întreţină familia, dar nu mai mult decât atât, este o imagine idilică a Fericirii Naţionale (The Good Life, vezi clipul).

Cu ceva timp în urmă în presa din ţară s-a vehiculat „noutatea” că Republica Moldova se clasează pe locul 147 din lume la capitolul Fericirii Naţionale. La acel moment, nu am intrat în detalii tehnice, de aceea reporduc mai jos clasamentul respectiv întocmit de New Economics Foundation pentru anul 2006.

hpi

Obervăm că Indicele Planetei Fericite are trei componente: 1. satisfacţia de viaţă; 2. speranţa de viaţă la naştere şi 3. impactul ecologic (ecological footprint). De asemenea, observăm că tutorii noştri – SUA (150), UE (cea mai înalt clasată este Austria – 60) – nu-s prea „fericiţi”, iar acest lucru se întâmplă din cauza impactului negativ pe care îl produc aceste ţări asupra mediului. În comparaţie cu restul lumii, cea mai fericită zonă este bazinul Caraibelor cu ţări precum: Columbia, Costa Rica, Dominica, Panama, Cuba, Honduras, Guatemala, El Salvador, Saint Vincent şi Grenadine, Santa Lucia – ocupând poziţiile 2-11 din clasament. Banii nu aduc fericire, dar soarele, marea şi carnavalul – se pare ca da! Chiar şi într-o ţară precum Cuba.

Din fostele ţări comuniste, Republica Moldova ocupă locul 19 din 25, adică – nu prea bine. Adevărat, ocupăm poziţii mai înalte decât ţările Baltice, Rusia, Ucraina, Belarus şi Turkmenistan, dar satisfacţia de viaţă este cea mai mică în comparaţie cu ţările menţionate.

Categoric, moldovenii nu sunt bonvivanzi! Descurajat de acest fapt, am calculat indicele meu personal al fericirii (puteţi face acest lucru accesând situl NEF) şi am aflat că sunt mai fericit decât media mondială, dar încă departe de fericirea supremă. Personal, stau prost la capitolul speranţă de viaţă (în pofida faptului că am lăsat fumatul) şi un pic mai jos decât media mondială la capitolul libertate de exprimare (totuşi suntem în RM ;)).

Reclame

Tagged: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

What’s this?

You are currently reading Banii nu aduc fericire din punct de vedere macroeconomic at Economistul.

meta

%d blogeri au apreciat asta: