Discrepanţe regionale privind cauzele mortalităţii

mai 29, 2009 § Lasă un comentariu

Republica Moldova fiind o ţară relativ mică, mă aşteptam ca statistica cauzelor de deces să releve o situaţie cât de cât omogenă în profil regional. Eventual, aş fi găsit explicaţie discrepanţelor dintre cauzele de deces în mediile urban şi rural. În schimb găsesc următoarea statistică.

mortality

Observ că în raionul Donduşeni este gravă situaţia privind bolile cardio-vasculare, în timp ce în Basarabească nu se moare de „moarte bună”, 13% din decesuri fiind atribuite accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor. În nordul ţării, se moare rar de tumori maligne, în Sângerei şi acelaşi Donduşeni – aparent deloc.

Unica explicaţie rezonabilă pe care o găsesc acesui fapt este că în Sângerei şi Donduşeni nu sunt oncologi suficienţi care să fie în stare să depisteze astfel de decese. Dar poate că există şi alte explicaţii?

[Update] Cu ajutorul lui Mihai Bologan am depistat că în statisticile deceselor cauzate de tumorile maligne în nordul ţării ceva nu se leagă: totalul pe regiunea Nord este de alt ordin decât cele pe raioane. Dacă în cazul lor, datele pot fi cât de cât calibrate, atunci în privinţa mun. Chişinău nu putem decât să ne dăm cu ghicitul :). În orice caz, iată sursa în eventualitatea că cineva doreşte să sape mai adânc.

Tagged:

Lasă un comentariu

What’s this?

You are currently reading Discrepanţe regionale privind cauzele mortalităţii at Economistul.

meta